Vliegende schotel NASA gelanceerd

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft zaterdag eindelijk zijn 'vliegende schotel' gelanceerd. Door barre weersomstandigheden, met name te hoge windsnelheden, moest de lancering eerder deze maand meerdere keren worden uitgesteld. NASA test met het ruimtevaartuig nieuwe technologie die moet worden toegepast tijdens toekomstige, eventueel bemande, missies naar Mars.

Het schotelvormige ruimtevaartuig steeg vanaf Hawaï op met behulp van een grote ballon. Eenmaal in de hogere lagen van de atmosfeer, waar de ijle lucht gelijkenissen vertoont met de atmosfeer van Mars, zal de schotel aan een grote parachute terugkeren naar het aardoppervlak. Hiermee wordt een potentiële landing op Mars nagebootst en bekeken of de parachute opgewassen is tegen zijn taak.

Sinds de jaren zeventig grijpt NASA terug op hetzelfde soort parachute om landers en rovers een zachte landing op het Marsoppervlak te laten maken. Nu de ruimtevaartorganisatie ambitieuzere plannen heeft voor missies met grotere en zwaardere ruimtevaartuigen, die ook in staat moeten zijn ruimtevaarders te vervoeren, is een geavanceerder landingsmechanisme nodig.

Na de test zullen onderzoekers van NASA de verzamelde data analyseren. Volgend jaar moeten nieuwe tests volgen.