Eerste halfjaar 2 graden warmer dan normaal

De eerste helft van 2014 is tot nu toe vrij warm verlopen. Het was gemiddeld twee graden warmer dan normaal. Dat meldt Weeronline zaterdag. Ook juni was een warme maand met veel zon. De zon scheen 25 uur meer dan normaal.

De meteorologen verwachten dat de gemiddelde maandtemperatuur uitkomt op 16,2 graden. Het langjarig gemiddelde ligt op 15,6 graden. Juni is daarmee de zevende te warme maand op rij. In december vorig jaar was het ook al warmer dan gemiddeld.

Ondanks de aangename temperaturen en de hoeveelheid zon waren er ook enkele stevige buien die voor veel overlast zorgden. Bijvoorbeeld tijdens het pinksterweekend. Dat begon met zomerse temperaturen waardoor veel mensen het strand opzochten. 7 juni was bovendien de warmste dag van de maand met 27,6 graden in De Bilt.

Maar nog datzelfde weekend ontstonden stevige onweersbuien, soms met grote hagelstenen en zeer zware windstoten. Pinkpop kwam met de schrik vrij, de buien die over het festivalterrein trokken, kwamen tot uitbarsting in Duitsland.

Daarna volgden enkele weken met relatief weinig neerslag en vrij veel zon. Uiteindelijk scheen de zon gemiddeld 220 uur tegenover 194 normaal. Naar verwachting sluit juni af met regen en onweer. Desondanks verwacht Weeronline dat de neerslaghoeveelheid met vijftig tot zestig milliliter iets lager uitvalt dan normaal. Dat we nog nauwelijks met droogteproblemen te maken hebben, is te danken aan het behoorlijk natte voorjaar, stelt het weerinstituut.