Rasmussen: Rusland moet steun rebellen staken

Rusland moet oprechte en effectieve stappen ondernemen zodat een einde wordt gemaakt aan het stoken van onrust in Oost-Oekraïne. Dat heeft secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen woensdag op een top van de NAVO in Brussel gezegd.

"Dit is een kans om de crisis te de-escaleren die door Russische agressie is veroorzaakt", zei Rasmussen. "Rusland moet zich weer aan zijn internationale verplichtingen gaan houden."

Rusland moet volgens de NAVO-chef stoppen met het steunen van gewapende groepen separatisten, die al maanden gebouwen bezet houden en aanvallen uitvoeren. Ook moet Moskou de stroom van wapens en strijders die de grens met Oekraïne oversteekt een halt toeroepen, aldus Rasmussen.

Op de NAVO-top werd gesproken over de situatie in Oekraïne met de lidstaten en een delegatie uit Kiev. De NAVO heeft Oekraïne hulp toegezegd om zijn leger te versterken. Ook kondigde de organisatie de oprichting van een fonds aan dat het land moet helpen zijn defensie op cruciale gebieden te verbeteren.