'Pedo moet binnen week weg'

Pedoseksueel Sytze van der V. moet binnen een week uit Amersfoort vertrekken. Burgemeester Lucas Bolsius krijgt zeven dagen om dat te regelen. Als er dan geen oplossing is, kan de veiligheid van Van der V. niet langer worden gegarandeerd. Dat hebben inwoners van de Utrechtse stad dinsdagavond op een bewonersbijeenkomst gezegd, meldt de NOS.

"Er zijn mensen die hem willen lynchen als ze hem tegenkomen. Ik kan zoiets niet tegenhouden", zei een van de bewoners volgens de omroep. Van der V. woont sinds vorige maand in het Soesterkwartier in een flat boven een kinderdagverblijf. Dat is de bewoners in het verkeerde keelgat geschoten.

Ongeveer honderd mensen demonstreerden zondag tegen de komst van Van der V. Ook overhandigden ze de burgemeester handtekeningen van mensen die willen dat de pedoseksueel vertrekt. Bolsius sprak toen van een stevig signaal, maar zei ook dat de mensen het recht niet in eigen hand moeten nemen.

De burgemeester probeert Van der V. ervan te overtuigen om naar een woning in een ander deel van de stad te vertrekken. De pedoseksueel heeft daarvoor ook aanbiedingen gehad, maar is daar nog niet op ingegaan. De gemeente kan hem niet dwingen, aangezien hij zijn straf heeft uitgezeten.