Wilders: eurosceptische fractie in september

PVV-leider Geert Wilders is ervan overtuigd dat zijn partij alsnog een eurosceptische fractie in het Europees Parlement weet te smeden. "Ik heb goede hoop dat die fractie er in september wel is, daar heb ik signalen voor", zei Wilders dinsdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Wat die signalen precies inhouden, wilde hij echter niet zeggen.

"Mijn dubbelmandaat had alleen meerwaarde gehad als ik samen met Marine Le Pen leiding had kunnen geven aan zo'n fractie", zei Wilders doelend op zijn samenwerking met het Franse Front National. "Bovendien is er hier in Den Haag genoeg te doen en staat het halve Midden-Oosten in brand." De zetel die Wilders zou innemen komt nu vrij voor PVV'er en islamcriticus Hans Jansen. "Hij heeft er erg veel zin in", aldus Wilders.

Zijn dubbelmandaat, een zetel in de Tweede Kamer en het Europees Parlement, was een heikel punt, waarover de PVV-leider niet maandenlang wil procederen bij het Europese Hof van Justitie. Volgens Europese regels zou hij zijn zetel in de Tweede Kamer moeten opgeven als hij naar Brussel wil. Wilders wilde aanvankelijk tijdelijk plaatsnemen in Brussel zolang zijn procedure liep, maar daar stak het hof vorige week een stokje voor. "Daar moet ik me bij neerleggen", aldus Wilders.

Maandagavond werd duidelijk dat het de PVV en haar eurosceptische bondgenoten niet is gelukt op tijd een fractie te vormen in het Europees Parlement. De samenwerking had ten minste 25 Europarlementariërs uit zeven landen moeten tellen. De PVV blijft wel samenwerken met het Franse Front National, het Italiaanse Lega Nord, het Vlaams Belang en het Oostenrijkse FPO.