Meer leegstaande kantoren en winkels

De leegstand in kantoren en winkels is vorig jaar gestegen. Dat komt niet alleen door de crisis, maar ook doordat bedrijven en consumenten meer telewerken en online shoppen. Dat heeft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dinsdag gemeld.

Zeventien procent van het vloeroppervlak van de kantoren in Nederland werd begin dit jaar niet gebruikt, tegen zestien procent een jaar eerder. Negen procent van alle vierkante meters in de detailhandel stond begin dit jaar leeg, terwijl dat vorig jaar nog acht procent was. De helft van de kantoren staat bovendien al drie jaar of meer leeg, tegen ruim een derde van de winkels.

Door het toenemend gebruik van ICT om te werken en te winkelen, neemt de behoefte aan fysieke winkels en kantoren af. Ook de lagere bevolkingsgroei en dalende beroepsbevolking zorgen voor meer leegstand. Volgens het PBL staan er relatief veel kantoren leeg omdat het aanbod voorafgaand aan de crisis 'te royaal' was.

In de Randstad staan relatief veel kantoren leeg, terwijl in de provincies buiten die regio meer winkels leegstaan, aldus het PBL.