Honderd man bij betoging tegen Sytze van der V.

Om en nabij de honderd demonstranten hebben zondagmiddag geprotesteerd bij het seniorencomplex in Amersfoort waar Sytze van der V. zich vorige maand heeft gevestigd.

Dat een veroordeelde pedoseksueel boven een kinderdagverblijf woont is hun in het verkeerde keelgat geschoten. De politie was duidelijk zichtbaar bij de demonstratie. "De organisatoren hadden zelf aangegeven dat ze geen problemen wilden veroorzaken", laat een politiewoordvoerder weten. "Het was vrij druk, er was ook een braderie, maar alles verliep goed." De politie houdt de woning en de omgeving in de gaten. Bij het wooncomplex wordt permanent gesurveilleerd.

Burgemeester Lucas Bolsius, die zaterdag bekendmaakte dat Van der V. in de buurt woont, sprak met de betogers, die 'Sytze van der V., weg ermee' riepen. Enkelen droegen een spandoek met die tekst tijdens een wandeling door de buurt.

Bolsius kreeg handtekeningen overhandigd van mensen die willen dat Van der V. vertrekt. De burgemeester sprak van een 'stevig signaal', en benadrukte dat mensen het recht niet in eigen hand moeten nemen. Hij zei door te gaan met zijn pogingen Van der V. ervan te overtuigen dat hij moet uitkijken naar een woning in een ander deel van de stad. Bolsius beschouwt de handtekeningen als steun daarvoor, laat zijn woordvoerder weten.

De CDA-burgemeester weet sinds een aantal weken dat de 66-jarige Van der V. in zijn stad woont. Hij lichtte woningcorporatie de Alliantie en Stichting Kinderopvang Amersfoort hier vrijdag over in. De gemeente vindt de plek waar hij nu woont niet geschikt. Buurtbewoners kregen zaterdag een brief dat Van der V. is verzocht te verhuizen.

Van der V. heeft wel aanbiedingen voor een andere woning in Amersfoort gehad, maar is daar vooralsnog niet op ingegaan. De gemeente kan hem niet dwingen, aangezien hij zijn straf heeft uitgezeten. Enkele honderden mensen hebben de internetpetitie 'Sytze van der V weg uit Amersfoort' ondertekend.

Van der V. heeft aangekondigd een rechtszaak te willen beginnen omdat hij vindt dat zijn verblijfplaats niet bekend had mogen worden gemaakt. Hij wil daarna een schadevergoeding claimen. De burgemeester heeft hier kennis van genomen en ziet een eventuele rechtszaak met vertrouwen tegemoet, aldus zijn woordvoerder.