Lau: 62 is zeer behoorlijke leeftijd

Thé Lau noemt 62 jaar, de leeftijd waarop hij waarschijnlijk sterft, een 'zeer behoorlijke leeftijd'. "Mensen worden 80, sommigen worden 100. Ik zal, als de prognose klopt, de 62 net halen", vertelde Lau, die op 17 juli 62 jaar wordt, aan het Vlaamse VTM.

Lau vertelde voor aanvang van zijn allerlaatste concert, dat zaterdag plaatsvond in Brussel, dat 'carpe diem' zijn 'hoofdbestaansregel' is. "Er schijnen veel mensen te zijn die het heel belangrijk vinden om die ene maand nog te hebben en daar alles voor te willen doen. Ik heb meteen de insteek gehad: je kan beter de tijd die je nog hebt zo goed mogelijk besteden. Ik ben wel in de gelukzalige situatie dat ik nog kan doen wat ik het leukst vind om te doen."

Boos is Lau nooit geweest. "Je kunt de behandeling met een soort boosheid vanuit negativiteit benaderen, maar dat helpt absoluut niet. Van meet af aan heb ik het eigenlijk meer gezien als een soort gevecht dat je kunt winnen en ook wel een beetje als een avontuur."

Lau kreeg in augustus te horen dat hij keelkanker heeft. De zanger overwon de ziekte, maar eerder dit jaar werden uitzaaiingen in zijn longen gevonden. Vanwege Laus ongeneeslijke ziekte kondigde The Scene in april aan te stoppen na de afscheidsconcerten. Destijds zei Lau dat hij nog zes tot negen maanden te leven had.

Volgens Lau zou iedereen de dag moeten plukken. "Je moet sowieso van het leven genieten. Je kan ook van een flat vallen of onder een trein komen. Maar ik zit nu wel in de situatie dat ik meer reden heb om dat te doen dan iemand van 40 met een goede baan die er verder allemaal niet bij stilstaat."