Weer Palestijnen gedood bij zoektocht naar jongeren

Israëlische militairen hebben tijdens hun zoektocht naar drie ontvoerde jongeren in Nablus opnieuw een Palestijnse man gedood. Ook in Ramallah werd een kogel een Palestijn fataal.

In Nablus kwam zondagochtend een verwarde man ogenschijnlijk dreigend op een stel militairen af, meldt het Israëlische leger. De soldaten losten eerst enkele waarschuwingssalvo's, maar schoten de man vervolgens dood. Volgens zijn familie was de man onder behandeling voor een psyschische aandoening.

Ook in Ramallah zou een Palestijn zijn doodgeschoten. Het is nog onduidelijk van wie de kogel kwam. Eerder dit weekeinde gingen Palestijnen in de stad op de Westelijke Jordaanoever met Israëlische troepen op de vuist.

Het Israëlische leger beschoot zondag voorts vier plaatsen in de Gazastrook waar Palestijnse strijders zich zouden hebben opgehouden. Even voordien waren er vanuit Gaza raketten op Israël afgevuurd.

Israël is al een week op zoek naar drie jongeren die zouden zijn ontvoerd door de radicale beweging Hamas. Bijna driehonderd Palestijnen zijn tijdens de zoekoperatie opgepakt.

De verdwijning zet de betrekkingen tussen Israël en de nieuwe Palestijnse regering van nationale eenheid, waar Israël wegens deelname van Hamas op voorhand toch al niet veel mee ophad, ernstig onder druk. De Israëlische regering grijpt de zaak aan om de wereld te overtuigen van de blijvend boosaardige bedoelingen van Hamas.

Een van de jongeren had de politie overigens vlak na de ontvoering gebeld, zo werd afgelopen week bekend. Er werd echter vijf uur lang niets ondernomen omdat de agenten dachten dat het om een grap ging.