Haags raadslid: ISIS voert rechtvaardige oorlog

Het Haagse raadslid Abdoe Khoulani blijft bij zijn omstreden uitspraak over de terreurorganisatie ISIS. Die voert een 'rechtvaardige strijd', zegt hij vrijdag in een interview met Novum Nieuws. Khoulani zegt dat hij niet heeft opgeroepen tot deelname aan de strijd.

"In mijn optiek voert ISIS op dit moment in Syrië en Irak een rechtvaardige oorlog tegen tirannen en daar kun je niet tegen zijn", zegt Khoulani. Het raadslid voor de Partij van de Eenheid begrijpt de ophef die hij veroorzaakte met zijn steunbetuiging aan het jihadleger op Facebook. "Leve ISIS en in shaa Allah op naar Bagdad om dat schorem aldaar aan te pakken", schreef hij.

"Ja, uiteraard begrijp ik de ophef. Het komt nogal hard over." Tegelijkertijd vindt het raadslid dat hij heel goed heeft toegelicht wat hij ermee bedoelt. Dan gaat het om de 'gewapende strijd die ISIS is aangegaan tegen onrecht'. "Het is niet zomaar een bende moordende piraten die even uit de lucht is komen vallen, maar een samenwerkingsverband van allerlei stammen die de handen ineen hebben geslagen en zich nu aan het ontworstelen zijn aan het dictatoriale juk van Al-Maliki en de zijnen."

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of Khoulani's uitspraken op Facebook strafbaar zijn. Het raadslid heeft daar 'geen boodschap' aan, zegt hij. Ook ontkent Khoulani dat hij Nederlandse jongeren oproept om zich aan te sluiten bij ISIS. "Als ik dat wilde zou ik een hele duidelijke oproep hebben gedaan om te strijden in Irak. Dat heb ik niet gedaan en dat zal ik ook niet doen", aldus Khoulani. "Ik heb gewoon een mening over het conflict in Irak."