[Groep B] Uitslag AustraliŽ - Nederland

Het Nederlands elftal heeft op het wereldkampioenschap voetbal ook haar tweede zege weten te boeken. In Porto Alegre werd Australië na een zwaarbevochten duel met 3-2 opzij gezet. De ploeg van Louis van Gaal staat hierdoor met anderhalf been in de achtste finale.

Nederland en Australië begonnen afwachtend aan het duel, wat resulteerde in veel fouten en weinig goed voetbal. Arjen Robben hielp de eerste Nederlandse mogelijkheid om zeep doordat hij de bal zelf over de achterlijn tikte. Australië ging na dat moment beter spelen en zette Nederland onder druk. De Oranjeverdediging had het lastig met de Socceroos die met veel lopen en inzet probeerden kansen te creëren.

Toch was de eerste kans aan de andere kant, want Robben kon na twintig minuten na een fout aan Australische zijde ontsnappen en de 1-0 aantekenen. Lang duurde de voorsprong niet, want vanaf de aftrap ging Australië weer in de aanval. Tim Cahill nam een verre voorzet van Ryan McGowan op de slof en via de onderkant lat denderde de bal achter Jasper Cillessen.

Het tempo ging omhoog en Nederland kreeg via Ron Vlaar uit een hoekschop een goede mogelijkheid. Toch waren het de Australiërs die de beste mogelijkheden kregen. Bresciano kwam alleen voor Cillessen te staan, maar schoot over en ook Spiranovic had de 2-1 op zijn schoen. Op slag van rust moest Nederland zonder Martins Indi verder nadat Cahill de verdediger torpedeerde en hij ongelukkig op zijn schouder en nek terechtkwam.

Louis van Gaal gebruikte de blessure om na rust over te schakelen van de 5-3-2 naar een 4-3-3 formatie. Vanaf de aftrap ging Australië meteen weer los en scoorde. Dit doelpunt werd vanwege een overtreding op Daley Blind afgekeurd. Aan de andere zijde was Sneijder dichtbij een treffer, maar de Australische doelman Ryan wist deze inzet te pareren. Toch zou er snel een treffer vallen, want de scheidsrechter oordeelde dat hands van Janmaat in het Nederlandse strafschopgebied opzettelijk was en legde de bal op de stip. Jedinak schoot dit buitenkansje makkelijk binnen.

Van Persie juicht voor invaller Depay die man van de wedstrijd werd (Pro Shots/Action Images)

Toch konden ook de Australiërs niet lang genieten van hun voorsprong. Invaller Memphis Depay gaf een uitstekende voorzet op Van Persie die hard binnenschoot: 2-2. Vlak daarna kreeg Robben de kans om Nederland op voorsprong te zetten, maar zijn inzet was te zacht. Ook Australië liet zich niet onbetuigd, want Oar kon de bal bij de volledig vrijstaande Leckie bezorgen. Omdat de bal te laag was deed de aanvaller het met zijn borstkas. Dit gaf de uit positie staande Cillessen de kans om de bal nog te stoppen. Uit de tegenstoot was het Depay die vanaf twintig meter uit kon halen en de 2-3 aantekende. Ryan zat nog wel aan de bal die op het eerste oog houdbaar leek.

Nederland leek eindelijk los te zijn en ging op zoek naar het vierde doelpunt. Zo miste Robben een goede mogelijkheid uit een vrije trap en stuitte Nigel de Jong even later op doelman Ryan. De pijp leek bij Australië leeg te zijn, al probeerde de ploeg met de laatste krachten nog de gelijkmaker uit het vuur te slepen. Zo werd door Oranje een zwaarbevochten zege uit het vuur gesleept en staat de ploeg van Van Gaal met anderhalf been in de achtste finale.

Australië

2 - 3

Nederland

 21' Cahill
 54' Jedinak(pen)
   20' Robben
 58' Van Persie
 68' Depay
 
 Gele kaart: Cahill (Australië), Van Persie (Nederland)
 
Stadion: Estádio Beira-Rio, Porto Alegre
Toeschouwers: 42.877
Arbiter: Haimoudi (Alg)
 
Opstelling:   Opstelling:
Ryan
McGowan
Wilkinson
Spiranovic
Davidson
Leckie
Jedinak
Bresciano (Bozanic/52)
McKay
Oar (Taggert/77)
Cahill (Halloran/69)
  Cillessen
Janmaat
De Vrij
Vlaar
Martins Indi (Depay/45 3)
Blind
De Guzman (Wijnaldum/78)
Sneijder
N.de Jong
Van Persie (Lens/87)
Robben