Tweede Kamer stemt in met leenstelsel

De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag ingestemd met de invoering van een leenstelsel voor studenten. Een meerderheid verwierp een motie van de SP om af te zien van het leenstelsel. Evenmin was er een meerderheid voor het voorstel van het CDA om onderzoek te doen naar de gevolgen van de invoering van het leenstelsel.

Dat de invoering van het leenstelsel op een meerderheid kon rekenen, was al duidelijk. De coalitiepartijen VVD en PvdA sloten daarover eerder een akkoord met D66 en GroenLinks. Hiermee verzekerde minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) zich ook van een meerderheid voor het plan in de Eerste Kamer.

Er was daarom geen animo voor het voorstel van Jasper van Dijk (SP) om het hele plan in te trekken, zodat studenten een basisbeurs blijven behouden. CDA'er Michel Rog pleitte vorige week nog voor een nieuw onderzoek naar de gevolgen van de invoering van het leenstelsel voor de hoogte van de studieschulden. Onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) daarover is volgens hem niet betrouwbaar.

Bussemaker liet toen al weten dat zij dit niet van plan is. Wel zegde zij toe de gevolgen van de invoering van het leenstelsel nauwlettend in de gaten te houden.