'Artsen moeten letten op virussen bij WK-gangers'

De Oranjekoorts bij WK-gangers kan zomaar omslaan in knokkelkoorts. Dat zegt infectieziektespecialist Quirijn de Mast zondag in De Telegraaf. In de Braziliaanse stad Sao Paulo, waar donderdag de openingswedstrijd van het WK werd gespeeld en waar Oranje aantreedt tegen Chili, heerst sinds maart dengue, ook wel bekend als knokkelkoorts. De ziekte kan gevaarlijk zijn en er is geen vaccin tegen.

Volgens de infectioloog van Radboudumc in Nijmegen moeten artsen in Nederland extra alert zijn op de symptomen van tropische ziektes die in Brazilië voorkomen. Naast dengue moet worden gedacht aan het zeldzame mayarovirus en mogelijk ook het chikungunyavirus. Daarnaast komen in Brazilië malaria, gele koorts en hepatitis A voor, maar daar zijn vaccins of tabletten ter voorkoming voor verkrijgbaar.

Voetbalfans moeten zich volgens De Mast vooral goed beschermen tegen muggenbeten. Zowel malaria als dengue wordt via muggenbeten overgedragen. Hij raadt zieke WK-gangers ook aan direct naar de dokter te gaan als ze koorts of andere klachten hebben.