'Hema onder curatele Britse eigenaar'

Hema staat onder curatele van de Britse eigenaar Lion Capitol en de banken die de warenhuisketen leningen hebben verstrekt. Sinds kort heeft de eigenaar de regie stevig in handen, schrijft Het Financieele Dagblad zaterdag op basis van ingewijden.

"Er loopt een legertje mensen van de banken en van Lion rond op het hoofdkantoor om te zien wat er gebeurt", zegt een van de ingewijden tegen de krant. Een van de eisen van de geldverstrekkers was dat de operationele winst van Hema niet onder de 120 miljoen euro zou zakken. Vorige maand bleek echter dat Hema vorig jaar een operationele winst van 119 miljoen euro boekte.

Hema leed vorig jaar een nettoverlies van 16,4 miljoen euro. De omzet lag 8,1 procent hoger dan in 2007, toen het werd overgenomen door Lion Capital. Daar staat echter tegenover dat het aantal winkels in die tijd met 65 procent groeide. Daarom had de omzet ook veel hoger moeten zijn.

Iedereen die de krant sprak heeft kritiek op de aansturing van het bedrijf. De raad van commissarissen en bestuursvoorzitter Ronald van Zetten zouden de Hema 'verkwanselen'. Van Zetten zou niet openstaan voor kritiek en solistisch optreden. Lion Capital zou te veel op hem hebben vertrouwd en te veel op afstand hebben gestaan.

Van Zetten zegt in de krant zich niet in de kritiek te herkennen. Hij wijst erop dat vestigingen in het buitenland winstgevend zijn. Hij verwacht dan ook dat de groei in de toekomst terugkeert.