Honderdduizend mensen bij gay pride Tel Aviv

Meer dan honderdduizend mensen hebben volgens de politie vrijdag deelgenomen aan de jaarlijkse gay pride-optocht in Tel Aviv. De Israëlische stad geldt op dit gebied als de liberaalste in de regio. De houding van Tel Aviv tegenover homo's en lesbiennes is veel opener dan bijvoorbeeld het conservatieve Jeruzalem, dat ook een jaarlijkse, maar veel kleinere pride-optocht kent.

Homo's dienen openlijk in het Israëlische leger en parlement en veel populaire artiesten en entertainers zijn homoseksueel. Toch is er volgens activisten nog veel werk te verzetten voor gelijke rechten.

Officieel kent Israël geen homohuwelijk, voornamelijk omdat het land geen enkele vorm van burgerlijk huwelijk heeft. Joodse huwelijken moeten worden gesloten via het rabbinaat, dat homoseksualiteit als zondig beschouwt. Homohuwelijken die in het buitenland zijn gesloten worden door de Israëlische staat wel erkend.

Elders in het Midden-Oosten zijn relaties tussen homo's en lesbiennes grotendeels taboe. In Iran, Saudi-Arabië, Sudan en Jemen staat er zelfs de doodstraf op. Ook de meeste Palestijnse homo's houden zich op de vlakte. Op de Westoever geldt nog steeds een Jordaanse wet uit 1951 die homoseksuele daden verbiedt en in Gaza een Britse koloniale wet uit 1936.