Geen maatregelen tegen 'stufihypotheek'

De studiefinanciering is niet bedoeld om later te gebruiken bij de aankoop van een huis. Dat zei minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad. Ze treft echter geen maatregelen om mogelijk 'misbruik' tegen te gaan.

De bewindsvrouw reageerde op berichtgeving van RTL Nieuws dat het voordelig kan zijn om de studiefinanciering en mogelijke lening op te potten op een spaarrekening. Na afloop van de studie kan het opgebouwde bedrag worden gebruikt bij de aankoop van een huis. Omdat de hypotheek dan lager uitvalt, kan dit duizenden euro's voordeel opleveren vanwege de gunstigere voorwaarden die zijn verbonden aan de studielening.

Bussemaker sprak van een 'hypothetische kwestie'. Zij staat er afwijzend tegenover. "Studiefinanciering is bedoeld om te studeren. Het is niet de bedoeling dat je gaat lenen om een huis te kopen." Niettemin erkende de bewindsvrouw dat studenten het geld opzij kunnen zetten, bijvoorbeeld voor een vakantie.

De minister heeft niet de indruk dat studenten 'enorm zouden sparen' voor een huis. "Daar heb ik geen signalen van." Bovendien wil Bussemaker het gebruik van een studiefinanciering niet 'kapotcontroleren'. Ook zorgt het nieuwe leenstelsel ervoor dat het minder aantrekkelijk wordt om te sparen, aldus de bewindsvrouw.