'Nederland zit niet te wachten op zware hiphop'

Kraantje Pappie denkt dat het Nederlandse publiek weinig behoefte heeft aan hiphop met heftige teksten. "Het is niet voor niets dat we luisteren naar Marco Borsato en dat Jan Smit en Guus Meeuwis stadions uitverkopen", zegt de rapper tegen Novum Nieuws.

Volgens Kraantje Pappie is er een reden dat Nederlandse rappers die schrijven over onderwerpen als drugs en criminaliteit weinig hits scoren. "Hoe goed zulke teksten ook zijn, veel mensen zitten er niet op te wachten. Als iets heel zwaar is, werkt het niet op de radio. Mijn oma zou zich de tering schrikken."

De 27-jarige rapper, die zelf hits scoorde met nummers als Feesttent, Waar Is Kraan? en Met Z'n Tweeën, vindt het jammer dat een rapper als Adje niet vaak wordt gedraaid op de radio. "Het is kwalitatief heel goed en er wordt keihard voor gewerkt." Ook een van zijn idolen, de Amerikaanse rapper Ludacris, is volgens Kraantje een 'buitenbeentje'. "Maar eigenlijk is hij een van de populairsten. Zo zie ik mezelf ook. Er is niets wat op mij lijkt."

Zelf hoeft Kraantje Pappie, die eigenlijk Alex van der Zouwen heet, niet zo nodig heftige teksten te schrijven. "Het is natuurlijk heel krom als ik, die in Groningen ben opgegroeid, liedjes ga zingen waarmee ik de straat wil vertegenwoordigen."

De rapper denkt dat hij met zijn muziek een breder publiek aanspreekt dan enkel de hiphopfans. Volgens Kraantje is dat een van de redenen dat hij maandag op Pinkpop stond. "Ook al behoor ik misschien tot het genre hiphop, het zijn niet alleen maar mensen die van dat genre houden die naar mijn muziek luisteren."

De rapper stond op het vierde podium, dat dit jaar voor het eerst werd opgezet voor opkomend talent. "Ik besef heel goed dat als dit podium er niet was geweest, ik nu nooit op Pinkpop had kunnen staan", zegt hij. "Maar er is wel gezegd dat acts op het vierde podium in de toekomst op een groter podium op Pinkpop kunnen staan. Dat is een mooi compliment."