Obama doet een Poetintje

In de ergste internationale politieke crisis sinds de (Eerste) Koude Oorlog ten einde kwam, hebben wereldleiders behalve wijsheid, terughoudendheid en vreedzaamheid vooral ook kracht nodig. Zo ook Obama, getuige een uitgelekt filmpje van een recente workout.

De Amerikaanse president is op het moment in Polen om de Russische inmenging in Oekraïne te bespreken met allerlei regeringsleiders. De (pro-)Russen verwijten tegelijkertijd het Westen weer van inmenging.

De Oost-Oekraïense rebellie is de laatste weken dermate uit de hand gelopen dat er inmiddels sprake is van een burgeroorlog met tientallen tot honderden doden per dag en vluchtelingenstromen van tienduizenden doodsbange mensen.

Ondertussen bevoorraden en bemannen de Russen de pro-Russen, terwijl pro-Europese strijdkrachten op Amerikaans legervoedsel teren. Om zeker te weten dat hij klaar is voor de krachtmeting bereidde Obama zich in Polen voor op allerlei apparaten en was hij druk in de weer met gewichten.

Iemand heeft daar clandestien opnames gemaakt en deze vervolgens in handen van entertainmentwebsite TMZ laten komen. Die prutsten er vervolgens muziek onder en zetten het online. Het resultaat is hier te bekijken

Dat Poetin geen workout nodig zal hebben is gevoeglijk bekend: de Russische president staat bekend om zijn persmomenten vol testosteron. Vangt hij geen zalm als een beer, dan rijdt hij wel halfnaakt paard of is-ie in de weer met een geweer.  

 In februari werkten Obama en vicepresident Joe Biden ook al aan hun conditie (en hun populariteit).