Mansveld wil kartonnen drankverpakkingen scheiden

Kartonnen drankverpakkingen worden vanaf volgend jaar gescheiden ingezameld. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) woensdag bekendgemaakt. Gemeenten mogen zelf bepalen hoe zij het kartonafval gaan inzamelen.

Gemeenten krijgen volgens het plan van Mansveld geld als ze de kartonnen verpakkingen van melkproducten, vruchtensap of frisdrank scheiden. Dat wordt betaald door de fabrikanten van verpakkingen. Over de hoogte van de vergoeding en de hoeveelheid verpakkingen die moet worden ingezameld wordt nog gesproken, aldus de staatssecretaris.

Mansveld wil de hoeveelheid afval die wordt gestort of verbrand - zo'n tien miljoen ton - binnen tien jaar halveren. Het scheiden van afval is volgens haar een van de middelen om daartoe bij te dragen. De staatssecretaris wil dat in 2020 driekwart van het huishoudelijk en zakelijk afval wordt gescheiden.

Nederlanders gooien jaarlijks zeventigduizend ton kartonnen verpakkingen weg. Dit karton wordt nu nog verbrand. Mansveld maakt met de gemeenten een plan voor de komende drie jaar.