Obama: vrije wereld verenigd tegen tirannie Rusland

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag gezegd dat de vrije wereld sterk verenigd is tegen de 'duistere tactieken' die Rusland inzet tegen Oekraïne. Dat zei het staatshoofd in Warschau bij het 25-jarig jubileum van de Poolse democratie.

"Wij staan hier verenigd omdat wij geloven dat landen en volkeren het recht hebben om hun eigen toekomst te bepalen, ook het Oekraïense volk", zei Obama in een toespraak voor een verzamelde menigte. "Onze vrije naties zullen als één man optreden, wat Rusland alleen meer isolatie oplevert wanneer het meer provocatieve acties uitvoert." Obama zei niet te zullen accepteren dat tactieken uit de twintigste eeuw de 21e eeuw zullen bepalen.

Obama hield zijn speech nadat hij met de Oekraïense president Petro Porosjenko had gesproken over het conflict in Oekraïne. Obama sprak zijn steun voor Oekraïne en zijn vertrouwen in Porosjenko uit. Eerder op de dag maakten de Verenigde Staten bekend Oekraïne voor 3,6 miljoen euro aan kogelvrije vesten, nachtkijkers en communicatieapparatuur te leveren.