Duizenden tekenen anti-leenstelselpetitie

Meer dan 12.500 mensen hebben zaterdagavond de petitie tegen het leenstelsel ondertekend. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) wil zo de druk op het kabinet opvoeren om af te zien van dit 'desastreuze voorstel'.

Volgens de LSVb betekent een leenstelsel meer schuld voor studenten. "Op dit moment hebben studenten bij hun afstuderen een gemiddelde schuld van vijftienduizend euro. Met dit voorstel kan de student hier nog eens vijftienduizend euro bij optellen", is te lezen op de betreffende pagina op petities.nl.

De vakbond is 'woedend' op oppositiepartijen D66 en GroenLinks omdat zij met het kabinet 'samenspannen' om de basisbeurs af te schaffen. Ook hekelt de belangenorganisatie de verlenging van de afbetaaltermijn tot 35 jaar. "Studenten die weinig verdienen, zullen veelal tot hun zestigste bezig zijn met het afbetalen van hun studieschuld", aldus de LSVb.

Het kabinet sloot woensdag een akkoord met oppositiepartijen D66 en GroenLinks over de invoering van een leenstelsel voor studenten. De basisbeurs wordt afgeschaft, maar de ov-jaarkaart blijft behouden. Minister van onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) had de steun van beide oppositiepartijen nodig om zich te verzekeren van een meerderheid in de Eerste Kamer.