Einde aan discriminatie homoseksuele leraar

Leraren mogen niet meer worden ontslagen of geweigerd omdat ze homoseksueel zijn. De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag ingestemd de zogeheten enkelefeitconstructie uit de wet te schrappen die godsdienstige scholen ruimte liet voor discriminatie. Een ruime meerderheid stemde voor de initiatiefwet van D66, VVD, PvdA, SP en GroenLinks.

Volgens de huidige wet mogen leraren niet ontslagen worden om het enkele feit dat zij homoseksueel zijn. Maar als sprake is van een 'bijkomende omstandigheid', dan kan dat wel grond voor ontslag zijn.

Wat deze bijkomende omstandigheden zijn, is niet duidelijk. "En dat geeft ruimte voor discriminatie", zegt een van de indieners van de wet Vera Bergkamp (D66). "Nu nog kan de 'bijkomende omstandigheid' in combinatie met homoseksualiteit wel een grond voor het ontslag van iemand zijn."

Door de bepaling te schrappen, kunnen instellingen op godsdienstige grondslag in hun personeelsbeleid niet meer discrimineren op grond van homoseksualiteit. De maatregel was ook al aangekondigd in het regeerakkoord. Alleen de christelijke partijen SGP en ChristenUnie stemden tegen de wet. Het CDA, ook christelijk, stemde wel voor, met uitzondering van Kamerlid Jaco Geurts.