Nog geen akkoord over leenstelsel

Het overleg dat het kabinet maandag met oppositiepartijen D66 en GroenLinks had over de invoering van het sociaal leenstelsel heeft nog niet geleid tot een akkoord. De partijen zijn er bijna uit en praten later deze week verder, meldt RTL Nieuws.

De fractieleiders van de coalitiepartijen VVD en PvdA en van de oppositiepartijen D66 en GroenLinks kwamen maandagavond bijeen op het ministerie van minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA). Ook de fractiespecialisten waren erbij.

Met D66 en GroenLinks wordt al maandenlang onderhandeld. Bussemaker heeft de steun van beide oppositiepartijen nodig om zich te verzekeren van een meerderheid in de Eerste Kamer.

De minister wilde in eerste instantie dit jaar het sociaal leenstelsel invoeren en volgend jaar de ov-studentenkaart omzetten in een kortingskaart. Die maatregelen zouden de staatskas 1,2 miljard euro moeten opleveren. In december werden beide maatregelen met in ieder geval een jaar uitgesteld.

Details over het mogelijke akkoord zijn niet bekend. Het behoud van de ov-jaarkaart voor studenten is voor GroenLinks in ieder geval een 'harde eis', zei partijleider maandagavond Bram van Ojik tegen RTL Nieuws.