Dode en 12 gewonden bij kettingbotsing

Bij een kettingbotsing op de A28 bij Nijkerk zijn zaterdagmiddag twaalf tot vijftien mensen gewond geraakt. Zes auto's en een vrachtwagen botsten op elkaar. Meerdere mensen raakten bekneld. Enkele slachtoffers raakten zwaargewond, zegt een woordvoerder van de politie.

Meerdere auto's raakten total loss. Het ongeluk gebeurde rond 16.20 uur op de weg van Amersfoort naar Zwolle, bij de afslag naar strand Nulde.

De weg is in beide richtingen afgesloten, wat op allebei de weghelften voor kilometers file zorgt. Het verkeer wordt er mondjesmaat onder politiebegeleiding langs gelaten, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Update 19.07 uur
Een van de gewonden is inmiddels overleden, zegt een woordvoerder van de politie. Die laat ook weten dat het totaal aantal gewonden nu op twaalf ligt. De ernst van de verwondingen loopt uiteen. Zeker vijf mensen moesten uit auto's worden bevrijd. Bij het ongeluk reden zes auto's en een vrachtwagen op elkaar.

De weg is richting Zwolle nog tot zeker 22.00 uur afgesloten, meldt de ANWB. De andere weghelft is inmiddels vrijgegeven. Wel staan in beide richtingen nog kilometers lange files.