Holbewoners de cel in voor Drentse inbraken

Twee mannen uit Kosovo die gestolen spullen in een hol in het bos bij het Drentse Zuidlaren bewaarden, moeten twee jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Assen vrijdag bepaald. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

Het hol werd eind december gevonden door een wandelaar die de politie inschakelde. De twee Kosovaren van 25 en 38 jaar werden gevonden in de buurt van het hol, ze verbleven illegaal in Nederland.

De spullen bleken afkomstig te zijn van een reeks inbraken in de dorpen Annen en Zuidlaren. De mannen hadden het voorzien op sieraden en computerapparatuur. Ze zouden de spullen hebben willen doorverkopen om met de opbrengst drugs te kopen.

De advocaat van de mannen had om vrijspraak gevraagd omdat het hol een tijdelijke woning zou zijn. De politie zou dus eerst toestemming moeten hebben vragen om het hol te doorzoeken. De rechtbank veegde dit verweer van tafel. Het hol kon niet worden afgesloten en had geen woonbestemming, luidde het oordeel.

Een 24-jarig familielid stond ook terecht voor betrokkenheid bij de inbraken, maar hij werd anderhalve week geleden vrijgesproken. De rechtbank acht niet bewezen dat hij met de Kosovaren op rooftocht is geweest.?