Nederlander heeft 39 euro over voor WK-titel

Nederlanders hebben met gemiddeld 39 euro weinig over voor het winnen van de WK-titel, deze zomer in Brazilië. In Chili, een van de tegenstanders in de poule van Oranje, zijn de inwoners bereid om omgerekend 526 euro uit te trekken zodat hun team op 13 juli de beker omhoog kan houden. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van ING.

Het bedrag dat Nederlanders over hebben is ook flink gedaald ten opzichte van vier jaar geleden. Toen was men bereid om 47 euro te betalen voor de titel in Zuid-Afrika. Volgens ING speelt de economische crisis een grote rol bij de daling. "In de tussentijd heeft Nederland vier jaar van koopkrachtverlies achter de rug, dat maakt mensen meer terughoudend", stelt econoom Marten van Garderen.

In een aantal landen waar de economische crisis veel harder heeft toegeslagen hebben de bewoners echter meer geld over voor het winnen van de FIFA Wereldbeker. In Spanje, dat de laatste wereldtitel binnenhaalde door Nederland te verslaan in de finale, ligt het bedrag met 84 euro twee keer zo hoog als in Nederland. In Italië is men bereid maar liefst 464 euro uit te trekken voor het winnen van de finale.

Opvallend is dat vrouwen dit jaar veel meer over hebben voor de wereldtitel dan mannen. Vrouwen willen 49 euro ophoesten, mannen 30 euro. Vier jaar geleden was dat nog andersom: 45 om 50 euro. Vrouwen die minder van voetbal houden hebben daarvoor echter ook flink meer geld over dan mannen. De vrouwen die liever geen voetbal zien, willen daarvoor 290 euro betalen, de mannen 130 euro. In totaal is zes procent van de Nederlanders juist bereid om geld uit te trekken voor een voetbalvrije zomer.