Wilders: kiezer straft EU door thuis te blijven

De Nederlandse kiezer heeft zijn afkeer van de Europese Unie laten zien door thuis te blijven. De lage opkomst heeft de PVV parten gespeeld. Dat heeft PVV-voorman Geert Wilders donderdag gezegd op een verkiezingsavond in Scheveningen.

"Door thuis te blijven hebben heel veel kiezers hun afkeer en desinteresse voor de Europese Unie laten zien", zei Wilders. "De lage opkomst heeft ons parten gespeeld. Maar nog steeds hebben honderdduizenden Nederlanders op de PVV gestemd. Gestemd voor Nederland en tegen Brussel."

De voorman feliciteerde onder meer D66 met de winst, maar hekelde de conclusie dat Nederland voor Europa zou hebben gekozen. "Een opkomst van 37 procent kan niet tot de conclusie leiden dat Nederland eurofieler is geworden. Twee op de drie Nederlanders zijn thuisgebleven."

Wilders zei met zijn partijgenoten gevochten te hebben als leeuwen. "En de eerlijkheid is dat de exitpolls tegenvallen. We moeten daar niet ingewikkeld over doen." De PVV-voorman hoopt zondag, wanneer de definitieve uitslag bekend wordt gemaakt, alsnog blijkt dat de PVV vier zetels krijgt.