VN: dwangarbeid goed voor 109 miljard euro

Met dwangarbeid wordt jaarlijks omgerekend ruim 109 miljard euro euro verdiend. Zo'n 21 miljoen mensen worden dagelijks gedwongen tewerkgesteld. Dat staat in een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), een agentschap van de Verenigde Naties. Bijna twee derde van al het geld wordt verdiend met gedwongen prostitutie.

Vrouwen zijn het vaakst slachtoffer in de seksindustrie en bij gedwongen huishoudelijk werk. Mannelijke dwangarbeid komt vooral voor in de land- en mijnbouw en in de bouw. Guy Rider, het hoofd van de ILO, zei dinsdag dat het rapport de noodzaak aantoont 'om deze fundamenteel kwaadaardige, maar zeer lucratieve praktijken zo snel mogelijk uit te bannen'. Volgens Rider moeten regeringen, werkgevers en vakbonden veel meer doen om deze moderne vorm van slavernij aan te pakken.

Ongeveer een derde van al het geld, ruim 34 miljard, wordt verdiend in de zogenoemde eerste wereld, waar onder meer de Europese Unie mee wordt bedoeld. Oost- en Zuidoost-Azië is goed voor bijna 38 miljard euro. Dwangarbeid in de seksindustrie is veruit het lucratiefst.