Asscher vindt dreigement Saudi's 'krankzinnig'

Minister van Sociale Zaken en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vindt eventuele sancties van Saudi-Arabië vanwege de anti-islamsticker van PVV-leider Geert Wilders een 'krankzinnig dreigement'. Dat heeft hij zaterdag gezegd tegen RTL Nieuws.

"We hebben in Nederland vrijheid van meningsuiting. Het is glashelder dat wat Wilders zegt - daar ben ik altijd altijd heel duidelijk over - op geen enkele manier de mening is van de regering", gaat de bewindsman verder. "Het slaat nergens op dat een ander land dan denkt sancties te moeten opleggen. Slechte zaak."

Asscher deed zijn uitspraken in reactie op berichten dat Saudi-Arabië overweegt Nederland met sancties te straffen omdat Wilders het land zou hebben beledigd. "Er zijn indicaties dat het land handelsmaatregelen tegen Nederland overweegt", zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken daar zaterdag over.

Ook premier Mark Rutte (VVD) reageerde voor de camera van de nieuwsrubriek op de dreigementen. "Het zijn vooralsnog berichten in de Saudische media. We zitten erbovenop. We doen ons uiterste best de Saudi's uit te leggen dat deze uitspraken niet zijn gedaan door de Nederlandse regering, maar door de voorman van één politieke partij."

Wilders verspreidde in december een anti-islamsticker die gelijkenissen toont met de Saudische vlag. De islamitische geloofsbelijdenis op de vlag was vervangen door de tekst 'De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif'.