Doodstraf voor 'afvallige' vrouw Sudan

Een vrouwelijke arts in Sudan die getrouwd is met een christelijke man is donderdag ter dood veroordeeld wegens 'afvalligheid'. Voordat het vonnis wordt voltrokken krijgt de 26-jarige vrouw honderd zweepslagen, zeiden bronnen bij de rechtbank.

Het is in Sudan voor islamitische vrouwen verboden om te trouwen met een niet-moslim. Voor mannen geldt dit verbod niet. Het stel trouwde in 2011 en heeft een kind, maar in de ogen van de Sudanese autoriteiten is het huwelijk niet rechtsgeldig.

De rechtbank had de vrouw vier dagen de tijd gegeven om berouw te tonen en daarmee de doodstraf te ontlopen. Die deadline verliep donderdag. De vrouw kan nog in beroep.

De BBC weet te melden dat de vrouw zwanger is. Daarom is besloten haar pas op te hangen na de geboorte van het christelijke kind.

Amnesty International noemt de straf 'werkelijk weerzinwekkend'. "Het feit dat een vrouw ter dood is veroordeeld en zweepslagen krijgt omdat ze getrouwd is met een man die een andere religie zou volgen is walgelijk. Overspel en afvalligheid zouden überhaupt geen strafbare feiten moeten zijn." Amnesty roept Sudan op de vrouw onmiddelijk vrij te laten.