The Common Linnets zorgen voor unicum in Top 40

The Common Linnets blijven buitengewone prestaties leveren in de hitlijsten. Nadat ze op de eerste, tweede en derde plek van de iTuneslijst stonden, zorgen Ilse DeLange en Waylon nu voor een unicum in de Top 40.

Hun Songfestivalnummer Calm after the Storm keert vrijdag terug in de hitlijst, op de derde plek. Nooit eerder keerde een nummer zo hoog terug in de Top 40, maakte de stichting achter de hitlijst woensdagavond bekend. Calm after the Storm kwam in april niet verder dan de 35e plek van de Top 40.

DeLange en Waylon kregen aanvankelijk veel kritiek vanwege hun Songfestivalnummer, dat te rustig zou zijn voor het liedjesfestijn. In aanloop naar het Eurovisie Songfestival kregen The Common Linnets meer en meer steun. Het gelegenheidsduo werd in Kopenhagen tweede, alleen de Oostenrijkse Conchita Wurst was te sterk.

Eén keer eerder wist een liedje dat al eens in de Top 40 had gestaan terug te keren in de top tien. Dat gebeurde begin 1979 met Happy Xmas (War Is Over) van John Lennon en Yoko Ono.

Update 09.30 uur
Uw redacteur superworm weet te melden dat Lennon en Ono helemaal niet de enige zijn die een keer terugkeerden in de hoogste regionen der Top 40. Procul Harum bereikte hetzelfde met het nummer A Whiter Shade of Pale, dat in 1967 vijf weken op één stond en die positie in 1972 opnieuw drie weken lang behaalde.

Update 10.00 uur
User RvLaak meldt dat niet alleen Lennon en Procul Harum, maar ook Queen een nummer terug zag komen in de Top 40. Dat was Bohemian Rhapsody, hetgeen in 1976 drie weken op één stond en na de dood van Freddie Mercury in 1991 opnieuw tot de eerste plek steeg. Het prijkte toen vier weken bovenaan de lijst.

En FOK!ker Berkery meldt dat ook Sniff 'n' the Tears' Driver's Seat hetzelfde bereikte, toevallig ook in 1991. FOK!'er Ferdo noemt verder nog Steve Miller Band's The Joker. Ook Paint it Black van The Rolling Stones stond tweemaal in de Top 40. In 1966 wist dit nummer voor de eerste keer de nummer 1-positie te behalen. In 1990 wist deze rockklassieker, met dank aan hitserie 'Tour of Duty', voor de tweede maal de toppositie te bereiken.

De prestatie van The Common Linnets is dus zeker weten goed, maar ook zeker weten niet bepaald uniek; een aantal grote hits steeg de tweede keer in de Top 40 hoger dan de Linnets nu doen. Wel kwamen de genoemde nummers allemaal niet direct in de top tien terecht.


Novum skipped the light fandango.