'Nationale dialoog' Oekraïne zonder separatisten

De nationale dialoog die een einde aan de crisis in Oekraïne moet maken is begonnen. Premier Oleksandr Jatsenjoek opende woensdag de eerste rondetafelgesprekken, waarbij oud-presidenten, geestelijk leiders, nationale en regionale politici en andere hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zijn. De separatisten die delen van het oosten van het land in handen hebben zijn niet welkom bij de besprekingen. Kiev weigert naar eigen zeggen in gesprek te gaan met deze 'terroristen'.

"Laten we een dialoog hebben en laten we specifieke voorstellen bespreken", zei Toertsjinov. "Maar de gewapende lieden die oorlog voeren tegen hun eigen land, zij die met wapens hun wil aan anderen willen opleggen (...) zij zullen voor het gerecht komen." De premier zei dat de regering doorgaat met de antiterreuroperatie tegen de separatisten die maandag de onafhankelijkheid van de regio's Donetsk en Loehansk uitriepen, waar 6,6 miljoen mensen wonen.

Maandag presenteerde de Zwitserse president Didier Burkhalter het plan van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa om de crisis in Oekraïne een halt toe te roepen. In dit document roept de organisatie alle partijen in het conflict op zich te onthouden van geweld. Ook dient de Russische taal een officiële status in Oekraïne te krijgen en moet de politieke macht meer worden gedecentraliseerd. Veel landen, waaronder Rusland, hebben hun steun voor het plan uitgesproken.