Oppasmoeder opnieuw vrijgesproken van mishandeling

Een Utrechtse oppasmoeder is opnieuw vrijgesproken van de mishandeling van drie kinderen en een poging tot doodslag op een vierde baby. Het OM had een celstraf van tweeënhalf jaar geëist, maar het gerechtshof in Arnhem oordeelde maandag dat er niet genoeg bewijs is om de vrouw te veroordelen.

De Utrechtse zou zes jaar geleden vier jonge oppaskinderen hebben mishandeld. Ze zou een baby van 3,5 maand oud zo hebben toegetakeld dat hij een hersenbeschadiging en diverse schedelfracturen opliep.

Daarnaast zou de oppasmoeder drie andere kinderen van 6, 4 en 2 jaar hebben mishandeld. Zij hadden onder meer blauwe plekken en onverklaarbare bulten op het hoofd. Justitie verwijt haar dat zij de baby's heeft geslagen, gestompt en geknepen.

De rechtbank in Utrecht sprak de vrouw vorig jaar juli vrij wegens gebrek aan bewijs. Ook in hoger beroep is niet gebleken dat de oppasmoeder schuldig is aan het letsel bij de kinderen. Uit onderzoek kan niet precies worden vastgesteld wanneer zij dit letsel hebben opgelopen.

In de zaak van de baby die bijna aan zijn verwondingen is bezweken, stelde een expert dat het letsel moet zijn veroorzaakt nadat het kind bij de oppas was achtergelaten. Maar andere deskundigen konden dat niet bevestigen.