Berlusconi belooft 'verrassingen' in verzorgingstehuis

De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi is vrijdag aangekomen in het verzorgingstehuis Sacra Famiglia, waar hij zijn taakstraf moet uitvoeren. Hij moet, een jaar lang, minimaal vier uur per dag aan de slag. Berlusconi lijkt wel zin te hebben in zijn nieuwe dagbesteding. Hij beloofde met verrassingen te komen en liet weten dat hij zich heeft verdiept in behandelingen van de ziekte van Alzheimer.

Berlusconi wilde bij aankomst bij het verzorgingstehuis, dat vlakbij Milaan ligt, niets tegen de tientallen journalisten zeggen die zich er hadden verzameld. Hij werd al gauw door een lid van de directie naar binnen geleid. Bij Berlusconi's corveeadres was zelfs een enkele fan komen opdagen.

De politie was uitgerukt om demonstranten op afstand te houden, maar een clownesk uitgedost vakbondslid was de agenten te slim af, melden Italiaanse media. Hij jouwde Berlusconi uit en schreeuwde de oud-premier na dat die in de nabijgelegen San Vittore-gevangenis thuishoort. De politie voerde de actievoerder daarop weg.

De directeur van Sacra Famiglia zei dat Berlusconi geleidelijk wordt ingewerkt. De eerste tijd zal hij vooral zijn ogen de kost geven en zich op de hoogte stellen van de noden van mensen die aan Alzheimer lijden. De schatrijke mediamagnaat klokt dagelijks in na het ontbijt en neemt deel aan een recreatieuur. Ook schuift hij aan bij de lunch, maar voorlopig zal hij geen patiënten bij het eten helpen.

Berlusconi zelf stelt zich veel voor van zijn corvee. Hij zegt zich te hebben verdiept in de ziekte van Alzheimer en wil verpleegkundigen helpen 'manieren te vinden om meer te kunnen doen' voor de dementerenden.

De 77-jarige Berlusconi werd wegens belastingontduiking aanvankelijk veroordeeld tot vier jaar cel. Die straf werd door een amnestiewet verlaagd tot een jaar en vervolgens omgezet in een werkstraf. Hij verloor door de veroordeling zijn zetel in de senaat, maar blijft als leider van zijn partij Forza Italia in de Italiaanse politiek een man om rekening mee te houden.

Berlusconi mag campagne voeren voor de Europese verkiezingen van volgende maand, maar is wel aan reisbeperkingen gebonden.