Brussel doet nader onderzoek naar overname Ziggo

De Europese Commissie wil eerst diepgravender onderzoek doen voor ze een oordeel geeft over de overname van Ziggo door UPC-moederbedrijf Liberty Global. Dat heeft de commissie, die in de Europese Unie toezicht houdt op monopolies, donderdag besloten.

De commissie benadrukt dat het feit dat er een diepgaand onderzoek wordt ingesteld, nog niets zegt over de uitkomst ervan. De deadline voor het uitgebreidere onderzoek is 18 september.

De monopoliewaakhond wil nader onderzoeken of de fusie tussen de twee kabelaars de concurrentie op de betaaltelevisie- en telecommarkt in Nederland niet te veel vermindert. Naar aanleiding van het eerste, oppervlakkiger onderzoek kwam volgens de commissie naar voren dat er mogelijk negatieve gevolgen zijn voor het aanbod van betaalzenders en de toegang tot vast internet. Ook krijgt de nieuwe combinatie mogelijk te veel macht in onderhandelingen met zendereigenaren.

Dat er geen regionale overlapping is tussen de kabelnetwerken van Ziggo en UPC zorgt er volgens de commissie niet voor dat er geen gevaar is voor verminderde concurrentiedruk. De twee kabelaars beïnvloeden nu namelijk indirect wel elkaars tarieven. Het verdwijnen van Ziggo maakt de kans groter dat de overgebleven aanbieders, voornamelijk het nieuwe bedrijf Ziggo-UPC en KPN, minder gaan investeren en verboden kartelafspraken gaan maken.

De commissie maakt zich tot slot ook zorgen over het mogelijk afknijpen van internetverbindingen voor bedrijven die ook televisie aanbieden, maar dan via internet.