Extreemrechts rukt op in Europa

Extreemrechtse partijen zijn afgelopen week weer gegroeid in peilingen voor de Europese Parlementsverkiezingen. Dat blijkt uit de nieuwste peiling van Votewatch Europe, die woensdag is gepubliceerd. Een beoogde extreemrechtse fractie met PVV, Front National en vijf andere partijen kan rekenen op 38 zetels, een meer dan vorige week.

De christendemocratische EVP is iets uitgelopen in de nek-aan-nekrace met de sociaaldemocratische PES. Waar het verschil tussen beide Europese fracties vorige week was teruggedrongen tot slechts vijf zetels, is de afstand nu opgelopen tot elf zetels.

De EVP en de PES deden de afgelopen weken aan stuivertje wisselen. De PES was in de eerste maanden van dit jaar de populairste fractie, maar begin april stonden zij en de EVP beide op 212 zetels. Daarna nam de EVP de koppositie over. De EVP komt deze keer uit op 216 zetels, tegen 205 voor de PES. De afgelopen weken leverden de christendemocraten juist voorsprong in.

De liberale ALDE is met 63 zetels nog steeds de derde fractie op de lijst. Door het lidmaatschap van D66 en de VVD van deze fractie is zij de populairste in Nederland. Het linkse verbond GUE/NGL, waar de SP deel van uitmaakt, en de Groenen volgen met respectievelijk 49 en 41 zetels. De conservatief-christelijke ECR staat op 39 zetels.