'Slachtoffer' kunstschaatsrel Sochi stopt

De Zuid-Koreaanse kunstschaatster Yu-na Kim heeft dinsdag haar loopbaan definitief afgesloten. Dat deed ze na een reeks shows in eigen land, waarvan ze dinsdag in Seoul de laatste uitvoerde. 

De 23-jarige Kim kende een glansrijke carrière. In 2009 en 2013 werd ze wereldkampioene, terwijl ze op WK's ook nog twee keer zilver en twee keer brons won. Het hoogtepunt van haar loopbaan vond plaats in Vancouver. In 2010 werd de Zuid-Koreaanse daar olympisch kampioene. 

Eerder dit jaar was Kim in Sochi de favoriete om opnieuw olympisch goud te winnen. Dat goud ging echter naar de Russische Adelina Sotnikova, die in tegenstelling tot Kim een overduidelijke fout maakte tijdens haar lange kür.

Dit zorgde voor een grote rel, zeker nadat bekend werd dat een van de juryleden getrouwd is met een belangrijke man binnen het Russische kunstschaatsen. Ook was er een jurylid aanwezig die in 1998 al eens geschorst was tijdens de Olympische Spelen. De Zuid-Koreaanse schaatsbond heeft na de Spelen tevergeefs protest aangetekend tegen het resultaat.

"Ik sluit hier officieel mijn loopbaan als sporter af", aldus een zeer emotionele Kim na afloop. "Na deze shows ga ik eerst flink uitrusten, want het was erg vermoeiend. Toch heb ik de laatste tijd meer liefde en steun ontvangen dan ik verdiend heb. Achteraf gezien hebben mijn medailles of prestaties me niet door moeilijke tijden gesleept, maar jullie hebben dat gedaan. Bedankt", zo sloot een huilende Kim haar speech tegenover de fans af.

Kim tijdens de Spelen in Sochi, op weg naar controversieel zilver (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Kim tijdens de Spelen in Sochi, op weg naar controversieel zilver (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)