Woordenschat rappers kan zich meten met Shakespeare

Shakespeare stond bekend om zijn grote vocabulaire, maar ook rappers blijken over een ruime woordenschat te beschikken. De Amerikaanse rapper Aesop Rock voert de woordenschat van hiphoppers aan in een data-analyse van de Amerikaanse onderzoeker, designer en hiphopliefhebber Matt Daniels.

Daniels keek naar 85 hiphoppers en onderzocht van elk in totaal 35 duizend woorden, meestal zo'n drie of vier albums. Hij telde verschillende vormen van hetzelfde woord apart in zijn analyse. De verschillende spellingen van slang waar hiphoppers graag mee smijten, schoor hij over een kam.

Aesop Rock gebruikte in de telling van Daniels 7392 verschillende woorden. Ook The Roots, Cunninlynguists Wu Tang Clan als groep en individuele leden als GZA (met 6426) en Method Man (met 4951) staan in de top twintig van gebruikers van de meeste woorden.

Shakespeare presteert in dezelfde analyse van 35 duizend woorden uit zijn toneelteksten bovengemiddeld, met 5170 woorden. Herman Melville, bekend Moby Dick, scoort in de analyse van Daniels 6022 woorden.

Rapper DMX bungelt onder aan de lijst met een woordenschat van 3214 verschillende woorden. Ook bekende rappers als Drake, Lil Wayne en Kanye West presteerden onder het gemiddelde.