Van Uhm: respect voor Syriëgangers

Nederlandse jongens die naar Syrië trekken om daar te vechten verdienen respect. Dat zei voormalig commandant der strijdkrachten Peter van Uhm zondagavond in een NTR-documentaire op Radio 1. Hoewel hij het niet eens is met hun idealen vindt hij het mooi dat er nog jongelui bereid zijn om hun nek uit te steken.

"Het zijn uiteindelijk wel mensen die op een of andere manier ervaren dat je iets moet doen om de wereld beter te maken", zei Van Uhm. "Die nog verder hun nek uitsteken en die zeggen van: nee, ook op de plekken waar het slechter is op de aarde dan in Nederland, daar wil ik een bijdrage leveren omdat we daar alleen maar beter van worden. Daar heb ik alleen maar respect voor. Dat meen ik uit de grond van mijn hart."

De zoon van Van Uhm kwam in 2008 om in Afghanistan bij een aanslag met een bermbom. Volgens Van Uhm is er enigszins een vergelijking tussen een Syriëganger en zijn zoon. "Ik kan mij voorstellen dat de gedrevenheid van mijn zoon en van zo'n jonge man best te vergelijken is. Wat niet te vergelijken is, is het beeld waar ze voor gaan."

Vorige week werd duidelijk dat twee Nederlandse jihadstrijders zelfmoordaanslagen hebben gepleegd in Syrië en Irak. De AIVD maakt zich zorgen over het risico van uitreizende en terugkerende jihadstrijders.

Van Uhm had tussen april 2008 en juni 2012 de militaire leiding over de strijdkrachten. Een dag nadat hij werd geïnstalleerd kwam zijn 23-jarige zoon in Uruzgan om het leven.