Plasterk wil alle oorlogsslachtoffers herdenken

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vindt dat op 4 mei niet alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog moeten worden herdacht, maar ook die van de oorlogen en militaire missies daarna. Dat zei hij zondagmiddag bij de dodenherdenking op het ereveld in Loenen.

"We praten in Nederland makkelijk over 'de oorlog', die op 5 mei 1945 is afgelopen", zei Plasterk in zijn toespraak. "Maar zeg dat maar eens tegen de jonge mannen en vrouwen die zich in een vuurgevecht bevinden in Libanon, die in een hinderlaag rijden in Afghanistan, dat de oorlog is afgelopen."

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), de Raad van Kerken en het Contactorgaan Moslims en Overheid pleitten er onlangs voor op 4 mei alleen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken, maar daar kan Plasterk zich niet in vinden. De organisaties vrezen dat de gruwelen van de Holocaust niet genoeg aandacht krijgen, als alle oorlogslachtoffers worden herdacht.

Plasterk benadrukte dat de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te aller tijden moeten worden herdacht. "Ook voor ons, de generatie na de oorlog, is die oorlogservaring een deel van ons leven", aldus de minister. "En wij geven die morele lessen weer mee aan onze kinderen. Daarmee blijft die oorlog gedenkwaardig."