Sprinter Gay moet olympische medaille inleveren

Sprinter Tyson Gay is voor één jaar geschorst door het Amerikaanse anti-dopingagentschap USADA. Dat is vrijdag bekend gemaakt. De schorsing is met terugwerkende kracht ingegaan op 23 juni 2013, de dag dat hij een positieve plas afleverde.

Gay komt er genadig vanaf doordat hij meegewerkt heeft met USADA. Voor het wereldkampioenschap in Moskou van vorig jaar werd bekend dat hij positief had getest en trok hij zich terug. De sprinter besloot nog dezelfde dag om mee te werken aan het onderzoek.

Tijdens het onderzoek gaf hij aan dat hij al vanaf juli 2012 verboden middelen heeft gebruikt. Daardoor worden al zijn resultaten van na 15 juli 2012 geschrapt. Dat betekent dat de Amerikaanse ploeg het zilver van de 4x100 meter tijdens de Spelen in Londen in zal moeten leveren, iets wat Gay zelf al gedaan heeft. Zilver gaat dan naar Trinidad & Tobago, terwijl Frankrijk brons omgehangen krijgt. Nederland stijgt dan naar de vijfde plaats.

Het feit dat zijn schorsing met terugwerkende kracht is ingegaan betekent dat Gay over een kleine twee maanden weer mee mag doen aan wedstrijden. Hij zal daardoor bijvoorbeeld mee kunnen doen aan de nationale kampioenschappen, maar ook aan de Diamond League, mits de organisatoren hem daarvoor uitnodigen. 

De schorsing moet nog wel bevestigd worden door de wereldatletiekbond IAAF en het wereldanti-dopingagentschap WADA.