KNVB laat salonremise Ajax voor wat het is

De aanklager betaald voetbal van de KNVB stelt geen onderzoek in naar aanleiding van de 1-1 tussen Heracles Almelo en Ajax van afgelopen weekend. Ajax had zondag in Almelo genoeg aan een gelijkspel om landskampioen te worden, terwijl Heracles zich door die eindstand definitief veilig speelde.

In de slotfase maakten beide elftallen weinig aanstalten om nog een winnende goal te maken. Na afloop stelde Ajax-verdediger Daley Blind dat beide teams het op een akkoordje hadden gegooid. Daarop liet de KNVB weten dat het eventueel een vooronderzoek zou starten, maar de bond ziet daar toch van af. "Een eventuele afspraak tussen twee spelers op het veld om er niet meer voor te gaan is niet verboden", luidt het statement van de bond.

"Dit neemt niet weg dat de KNVB er in principe van uit gaat dat clubs hun best doen om een sportieve prestatie neer te zetten. Voor het publiek en voor de schoonheid van de sport ziet de KNVB altijd liever twee teams die er een mooie wedstrijd van maken."

Ajax sluit het Eredivisieseizoen zaterdag af met een thuiswedstrijd tegen NEC. De Nijmegenaren kunnen bij een nederlaag nog rechtstreeks degraderen. In dat geval moet Roda JC ondertussen winnen bij Go Ahead Eagles.