Twente stelt eigen bestuursstructuur ter discussie

FC Twente gaat het eigen bestuurs- en toezichtmodel onder de loep nemen. Dat doet de eredivisieclub naar aanleiding van ontstane onduidelijkheid over het model, meldt Twente vrijdag. Financiële problemen zorgden de laatste weken voor onrust bij de club. Twee experts gaan de Tukkers nu advies geven over het bestuurs- en toezichtmodel.

De bestuurlijke top van Twente werd de voorbije weken bekritiseerd vanwege vermeend financieel wanbeleid. De KNVB beboette Twente met 35 duizend euro wegens een te laat ingeleverde jaarrekening en het tekort aan toelichten bij die rekening.

Daarnaast werd Twente ervan beschuldigd dat de club met een boekhoudkundige truc in de hoogste categorie van de KNVB, waar de financieel gezondste profclubs toebehoren, had proberen te blijven. De nummer drie van de Eredivisie dreigt door de financiële perikelen in de laagste categorie te worden ingedeeld en onder curatele te komen te staan.

Herman Hazewinkel, werkzaam bij onder meer Schiphol Group en ING, en Ruud Kok (partner bij PwC) gaan Twente adviseren over het bestuurs- en toezichtmodel. "Met name de vraag hoe we in de bestuursstructuur het toezicht kunnen borgen is belangrijk", zegt Twente-voorzitter Joop Munsterman. "Waar nodig wordt een en ander aangepast. Voor de start van het nieuwe seizoen zal het proces zijn afgerond."