'Inspectie doet onderzoek naar stakingbrekers NS'

De NS heeft mogelijk uitzendkrachten ingezet om treinen schoon te maken terwijl treinschoonmakers landelijk in staking zijn. De Inspectie SZW, voorheen de Arbeidsinspectie, gaat de kwestie waarschijnlijk onderzoeken. Dat bevestigt een woordvoerder van de inspectie naar aanleiding van meldingen van FNV Bondgenoten.

Op twee locaties zou de NS stakingsbrekers hebben ingezet. "We hebben twee meldingen van FNV binnengekregen. We hebben de vakbond om meer informatie gevraagd. Zodra die binnen is, besluiten we of we onderzoek gaan doen. Dat sluiten we zeker niet uit", benadrukt de zegsman.

Volgens een woordvoerder van FNV zijn op Den Haag Centraal en Amsterdam Centraal midden in de nacht externe mensen ingezet om 'treinen te poetsen'. Hij zegt dat de vakbond daarnaast 'tientallen' signalen heeft ontvangen van andere locaties waar zich een vergelijkbare situatie zou voordoen.

Volgens de bond is sprake van 'stakingbrekers'. "Ook met de inzet van het eigen kantoorpersoneel. Dat mag niet. NS gooit met dit soort fratsen olie op het vuur en dat is heel onverstandig. Dit is geen vaag bedrijfje van om de hoek, dit is de NS, een van de uithangborden van ons land."

De vakbondsman is zwaar teleurgesteld in het bedrijf. "Eerder heb ik ze nog een pluim gegeven. We hebben hun bemiddelingspoging omarmd. Daarmee waren ze op de goede weg, maar nu lopen ze een doodlopende steeg in. Dat leidt tot heftige reacties en emoties onder de schoonmakers. Ze voelen zich bedonderd."

Treinschoonmakers hebben het werk sinds vorige week dinsdag neergelegd als gevolg van de landelijke schoonmaakstaking. De treinstellen van de NS waren daardoor veranderd in een zwijnenstal. Vrijdag is kantoorpersoneel op vrijwillige basis ingezet om de grootste rommel op te ruimen. Ook worden reizigers opgeroepen hun vuilnis mee te nemen. Daarnaast is NS een proef gestart met afvaltasjes.