Wilders op Russische tv: laat Oekraïne met rust

Zowel Europa als Rusland moet de soevereiniteit van Oekraïne respecteren en zich verder afzijdig houden van de conflicten die momenteel in het land spelen. Dat zei PVV-voorman Geert Wilders vrijdag in een interview met de Russische staatsomroep Russia Today (RT).

De ene helft van Oekraïne heeft zijn blik volgens Wilders westwaarts gericht, de andere helft oostwaarts. Dat is een 'delicate balans' waar zowel Europa als Rusland zich niet mee moet bemoeien. Oekraïne blijft een 'autonoom soeverein land', zei Wilders in het bijna halfuur durende interview.

"Het beste om nu te doen is de-escaleren door de Russische minderheden in het oosten van Oekraïne serieus te nemen. Geef ze rechten en het gevoel net zo belangrijk gevonden te worden als de andere helft van het land."

De PVV-leider hekelt de manier waarop Europa zich heeft opgesteld. De EU had volgens Wilders nooit met het associatieverdrag op de proppen mogen komen, waarin de mogelijkheid werd opengehouden om het land ooit toe te laten treden tot de unie. Daarmee heeft Europa de balans in het land verstoord. Voor Wilders toont het maar weer eens aan hoe de 'Eurofielen' Brussel groter en groter willen maken.

In de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees parlement schonk het Engelstalige Russia Today aandacht aan de Eurosceptische partijen die door heel Europa furore maken. In dat licht werd met Wilders gesproken over de Europese Unie en gevraagd naar de situatie in Oekraïne. Het tv-kanaal wordt door velen gezien als de spreekbuis van de Russische overheid.