Paralympische legende stopt na 24 jaar

De Canadese paralympiër Colette Bourgonje heeft na 24 jaar een einde gemaakt aan haar carrière. In die tijd deed ze mee aan liefst tien Paralympische Spelen: Zeven keer in de winter en drie keer in de zomer. Sochi 2014 was haar laatste kunstje.

De 52-jarige Bourgonje is de enige sporter die deel heeft genomen aan alle Paralympische Winterspelen vanaf 1992. In dat jaar werd het toernooi voor het eerst gehouden in combinatie met de Olympische Spelen. 

Bourgonje was een goede langlaufster tot ze in 1980 door een auto werd aangereden. De Canadese raakte al het gevoel in haar benen kwijt en zit sindsdien in een rolstoel. Nadat haar broer een soort zitski voor haar maakte besloot ze vanaf 1991 mee te doen aan het zogenaamde para-noordse skiën, langlaufen op zitski's.

De Canadese maakte haar debuut op de Winterspelen van Albertville in 1992. Tot en met Sochi 2014 won ze in totaal zes medailles. In 1998 won ze in Nagano zilver op de 2,5 en 5 kilometer, in Turijn 2006 pakte ze brons op de 5 en 10 kilometer en in Vancouver won ze zilver op de 10 kilometer (foto) en brons op de halve afstand.

 

 

Naast het para-noordse skiën deed Bourgonje, tegenwoordig gymlerares, ook mee aan wedstrijden met de rolstoel. In Barcelona 1992, Atlanta 1996 en Sydney 2000 vertegenwoordigde ze haar land op de Paralympische Zomerspelen. Ook daarop won ze medailles: In Barcelona was het brons op de 100 en 800 meter, vier jaar later veroverde ze de bronzen medaille op de 100 en 200 meter.

Na de Winterspelen van 2010 in eigen land kreeg Bourgonje de Whang Youn Dai Award. Dit eerbetoon wordt na elke Paralympische Spelen uitgereikt aan een man en vrouw die zich op een positieve manier in de belangstelling hebben gewerkt. De Nederlandse snowboardkampioene Bibian Mentel-Spee was dit jaar haar opvolgster. 

Bourgonje zal niet stoppen met het begeleiden van paralympische atleten in haar land. Zo liep ze enkele jaren geleden een winkel binnen waar Britanny Hudak, een meisje met maar één onderarm, werkte. Ze overtuigde de nu twintigjarige Hudak om samen met haar te gaan langlaufen, waarna ze in maart van dit jaar samen in actie kwamen op de Paralympische Winterspelen van Sochi.