Jeremy Clarkson zegt sorry, ontkent gebruik n-woord

Jeremy Clarkson heeft in een videoboodschap zijn excuses aangeboden voor een opname van Top Gear waarin hij een racistische rijmpje lijkt op te zeggen. De presentator blijft echter bij zijn bewering dat hij het woord 'nigger' niet in zijn mond heeft genomen.

"Normaal gesproken reageer ik niet op aantijgingen van kranten, maar ik heb nu het gevoel dat ik een uitzondering moet maken", zegt Clarkson naar aanleiding van een bericht dat donderdag verscheen in The Mirror. Volgens de krant zei Clarkson in de bewuste opname, die overigens niet werd uitgezonden op tv, het aftelrijmpje 'Eeny, meeny, miny, moe', waar hij de woorden 'catch a nigger by his toe' aan zou hebben toegevoegd.

Dat laatste is onzin, stelt de 54-jarige presentator. Volgens Clarkson werden er drie takes gemaakt en mompelde hij bij twee versies op het moment dat hij volgens The Mirror het n-woord gebruikte. "Ik haat dat woord", aldus Clarkson, die er naar eigen zeggen alles aan heeft gedaan om te voorkomen dat de mompelversies op tv zouden komen. Ook zegt hij er alles aan gedaan te hebben het n-woord niet te gebruiken. "Ik smeek om vergiffenis vanwege het feit dat mijn pogingen blijkbaar niet afdoende zijn geweest."