Lagere btw bouwgrond bepleit

De btw op bouwgrond moet omlaag van 21 procent naar 6 procent. Op die manier dalen de prijzen van nieuwbouwhuizen, waardoor huizenzoekers goedkoper aan een woning kunnen komen. Daarnaast levert de maatregel meer werk op voor de nog altijd zwakke bouwsector, zo betoogt Maxime Verhagen van brancheorganisatie Bouwend Nederland vrijdag in De Telegraaf.

Naast consumenten en bouwbedrijven hebben ook gemeenten volgens Verhagen baat bij een lagere btw op bouwgrond. Gemeenten hebben namelijk een hoop grond, die ze sinds de crisis maar moeilijk kwijtraken, stelt hij. Dat zijn oplossing negatieve gevolgen heeft voor schatkist, die dan minder btw-inkomsten krijgt, vindt de voormalig minister niet.

"Het rijk krijgt dan wel minder btw op de grond, maar bedenk wel dat er nu feitelijk geen geld naar de schatkist gaat omdat er gewoon geen bouwgrond wordt verkocht", aldus Verhagen. Bovendien krijgen gemeenten wel meer inkomsten binnen, in de vorm van bouwleges en uit de onroerendezaakbelasting (ozb).

Bovendien zou een impuls in de nieuwbouw ertoe leiden dat werkloze bouwvakkers weer aan de bak kunnen. Volgens Verhagen scheelt dat de overheid veel geld, omdat het aantal uitkeringen dan daalt. "Ik roep het nog maar eens: sinds 2008 zijn zeventigduizend banen verloren gegaan", aldus de vertegenwoordiger van de bouwsector.