Gijs Scholten van Aschat nam lagere gage voor lief

Gijs Scholten van Aschat heeft voor zijn hoofdrol in de nieuwe thriller De Poel veel minder betaald gekregen dan normaal. "Het budget was ongeveer tweeënhalve ton. Als je bedenkt dat je dat alleen al kwijt bent aan drie weken op locatie schieten, dan blijft er weinig over", zegt de acteur tegen Novum Nieuws.

De makers hanteerden een constructie waarbij cast en crew een lager salaris ontvangen, maar wel meedelen in de winst. De 54-jarige Scholten van Aschat vond het scenario zo goed dat hij voor het project wilde tekenden.

"Je wil die film maken, of niet", zegt Scholten van Aschat. "Ik wist van tevoren wel dat we het niet voor het geld hoefden te doen, het was een bewuste keuze. Het kwam er feitelijk op neer dat ik vorig jaar geen vakantie heb gehad. Dat was wel een grote beslissing, want ik heb dit jaar een heel zwaar seizoen, maar ja."

De Poel, die vanaf 1 mei in de Nederlandse bioscopen draait, vertelt over twee gezinnen die gezamenlijk op vakantie gaan om op een afgelegen plek te kamperen. Ze besluiten hun kamp op te bouwen bij een poel, die echter een lugubere werking blijkt te hebben op de argeloze vakantiegangers.

Regisseur Chris Mitchell betrok Scholten van Aschat al in een pril stadium als coscenarist. Een meesterzet, vindt producent Jan Doense, die vele jaren het gezicht was van horrorfestijn The Weekend of Terror. Met de medewerking van Scholten van Aschat gingen immers allerlei deuren open.

"Gijs heeft in feite De Poel mogelijk gemaakt", zegt Doense. "Een grote naam als de zijne hielp enorm bij het verzekeren van een budget bij het Filmfonds."

Dat bleek zeker het geval omdat De Poel geen snoeiharde 'splatter horror' is, waarbij in elke scène liters bloed van de lens druipen. "Dit is veel meer een psychologisch familiedrama", zegt Mitchell. "Dat maakt de marketing meteen al ingewikkelder, want het is een subtielere film. Met iemand als Gijs aan boord neemt iedereen je ineens een stuk serieuzer."

De makers konden ook bogen op de medewerking van enkele oude bekenden van Scholten van Aschat. Carine Crutzen, die zijn vrouw speelt, en Bart Klever, in de rol van een ex-collega, kende hij nog van de toneelschool.

"Er was geen budget voor een normaal salaris, dus dan kom je bij een project waar je je nek voor uitsteekt", zegt Scholten van Aschat. "Dat kun je eigenlijk alleen bieden aan mensen die je al lang kent, waar je meer dan alleen een professionele band mee hebt. Die krijg je dan iets gemakkelijker over de streep."


Gijs Scholten van Aschat nam lagere gage voor lief (Foto: Novum)