Oekraïens leger valt Slovjansk binnen

Het Oekraïense leger is vrijdagochtend begonnen met een operatie om de stad Slovjansk in handen te krijgen. Er zijn meerdere doden gevallen, aldus de regering. In de Oost-Oekraïense stad zijn geweerschoten en ontploffingen gehoord. Ook zijn zwarte rookpluimen aan de rand van de stad gezien.

Het Oekraïense ministerie van defensie liet weten dat twee helikopters zijn neergeschoten en dat de piloten zijn gedood. De Oekraïense veiligheidsdienst meldt dat de Oekraïense strijdkrachten tegen 'zeer goed getrainde buitenlandse militairen' vechten.

Een helikopter werd neergehaald door een luchtdoelraket, wat Russische claims ontkracht dat Slovjansk onder controle is van gewapende burgers, aldus de veiligheidsdienst. De Oekraïense minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov zei dat het regeringsleger op fel verzet stuit, maar er in is geslaagd negen controleposten rondom de stad in te nemen.

Volgens een woordvoerder van de pro-Russische strijders zijn op verscheidene plekken rondom Slovjansk gevechten uitgebroken. Legervoertuigen van het regeringsleger zouden in en rond de stad zijn om deze in te nemen.

Slovjansk is al enkele weken in handen van de separatisten. De milities in de stad houden ook waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa gegijzeld. Het is de eerste grootschalige militaire operatie van de regering in Kiev tegen de pro-Russische activisten.